Wiebengacomplex

Het Wiebengacomplex is het eerste gebouw in Nederland dat werd gebouwd in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid. Dit werd ook wel ‘Het Nieuwe Bouwen’ genoemd.

Locatie

Eyssoniusplein 18
Groningen
Plan je route

De school werd ontworpen door Jan Gerko Wiebenga, waarbij hij werd geassisteerd door L.C. van der Vlugt. Dit ontwerp ging uit van een modern, …

De school werd ontworpen door Jan Gerko Wiebenga, waarbij hij werd geassisteerd door L.C. van der Vlugt. Dit ontwerp ging uit van een modern, goedkoop en snel te realiseren gebouw waarbij veel staal en beton werd gebruikt. Deze materialen waren destijds vrij nieuw in de bouw. Doordat de basis van het gebouw bestaat uit een skeletsysteem van gewapend beton waren de plattegronden vrijer in te delen dan tot dan toe gebruikelijk was. Ook bij de afwerking ging het vooral om efficiency. Afgezien van de groene betegeling kreeg het gebouw dan ook geen ornamenten of andere versieringen om het te verfraaien. In de loop der tijd is het complex meerdere malen verbouwd en uitgebreid, waardoor de symmetrische opzet enigszins verloren is gegaan. In de jaren negentig vertrok de HTS uit het gebouw, waarna het een tijd leeg stond. Nadat het werd aangewezen als rijksmonument is er toch een andere bestemming gevonden. Tegenwoordig is het in gebruik als onderwijslocatie voor HBO Verpleegkunde, HBO Fysiotherapie, HBO Voeding & Diëtetiek, HBO Medische Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken en HBO Logopedie.

Klopt de informatie niet meer neem dan met ons contact op.

Neem contact op