Gemeentehuis Veendam

Het oudste gedeelte van het gemeentehuis in Veendam is gebouwd in 1878. In 1913 is het pand ingrijpend verbouwd en vergroot aan de hand van een ontwerp van architect J. Stuivinga uit Zeist.

Locatie

Raadhuisstraat 5
9641 AW Veendam
Plan je route

Het nieuwe – en beeldbepalende – gedeelte is gebouwd in een Neo-Hollandse Renaissancestijl.

Aan de binnenkant vallen vooral de glas-in-loodramen op. Hierin zijn de familiewapens van belangrijke Veendammers te zien. In 1968 en 1988 is het gebouw nog een aantal keer uitgebreid met nieuwe vleugels. Het gebouw is nog steeds in gebruik als gemeentehuis.

Voordat het gemeentehuis in 1878 in gebruik werd genomen, vergaderde de gemeenteraad in een hotel-restaurant. Na afloop dronken de raadleden daar vaak nog een borreltje. Uit oude vergaderstukken blijkt dat een aantal leden deze gewoonte graag in stand had gehouden. Er is meerdere keren vergadert over een mogelijke tapperij in het nog te bouwen gemeentehuis. Uiteindelijk is besloten dit niet te doen.

Expositiewand
In de centrale hal van het gemeentehuis is een expositiewand waar (amateur) kunstenaars uit Veendam en de regio de mogelijkheid hebben om te exposeren.

Klopt de informatie niet meer neem dan met ons contact op.

Neem contact op