Luchtwacht- en observatietoren Warfhuizen

Deze luchtwachttoren is een overblijfsel uit de Koude Oorlog. In de jaren vijftig was er nog geen goede radarapparatuur om laagvliegende vliegtuigen waar te nemen.

Locatie

Baron van Asbeckweg 2
9963 PC Warfhuizen
Plan je route

Deze luchtwachttoren is een overblijfsel uit de Koude Oorlog. In de jaren vijftig was er nog geen goede radarapparatuur om laagvliegende vliegtuigen waar te nemen. Om het luchtruim toch goed in de gaten te houden, werden er verschillende wachtposten ingericht. Om kosten te besparen werden deze torens vooral gebouwd op punten die vanzelf al hoger lagen dan het landschap, zoals heuvels, dijken en wallen. In totaal stonden er 276 uitkijkposten verspreid door heel Nederland. Daarvan waren er 138 posten op bestaande gebouwen, zoals molens en fabrieken. Daarnaast zijn er speciaal voor dit doel nog eens 138 nieuwe torens gebouwd door de Korps Luchtwachtdienst.

De wachtposten werden gebouwd van geprefabriceerde betonnen raatbouw-elementen. Ook deze toren, aan de weg tussen Warfhuizen en Wehe-Den Hoorn is speciaal voor de Koude Oorlog gebouwd. Momenteel wordt geld ingezameld voor de restauratie van de luchtwacht-observatietoren.

Openingstijden

  • In de maanden april tot en met september wordt Luchtwachttoren 7O1 in Warfhuizen elke derde zondag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur opengesteld voor publiek.

Klopt de informatie niet meer neem dan met ons contact op.

Neem contact op