Doopsgezinde kerk Sappemeer & Croonhoven

Sappemeer had van oudsher een omvangrijke doopsgezinde gemeenschap. De eerste dopersen kwamen als vervener uit Friesland. Later, in de achttiende eeuw, vestigde zich een groep doopsgezinde vluchtelingen uit Zwitserland in Sappemeer en omgeving.

Eerst werd een kerk gebouwd aan het Borgercompagniesterdiep. Toen deze te klein werd, werd de doopsgezinde zaalkerk gebouwd, op de plek van de afgebroken veenborg Croonhoven. Die borg was van rentmeester Rembt de Mepsche, die schathemeltjerijk was geworden door de veenafgravingen. De kerk is een zaalkerk met een geveltorentje in sobere, neoclassicistische vormen, en heeft een orgel dat in 1855 werd gebouwd door orgelbouwer G.W. Lohman. Achter de naastgelegen pastorie werden een sier- en moestuin en appelhof aangelegd.

Sinds 2005 vind je hier biologische wijngaard Croonhoven. Jan Wehrmeijer is de wijngaardenier, die hier al meer dan 14 jaar zijn eigen biologische wijngaard heeft. Er staan verschillende druivenrassen en ruim 300 stokken. Hij heeft intussen veel ervaring opgedaan en elk jaar heeft hij goede oogst waar menig wijnfles mee gevuld kan worden.

De doopsgezinde kerk Sappemeer & Croonhoven is onderdeel van de inspirerende wandelroute 'In de voetsporen van Aletta Jacobs'.

Klopt de informatie niet meer neem dan met ons contact op.

Neem contact op